Direktlänk till inlägg 6 juli 2014

2010 - Kristihimmelfärdsresa till Norge

Av RoseMarie - 6 juli 2014 17:58

13/5
Vi ska åka en långhelg till Rjukan tillsammans med Ing-Britt och Nisse. Vi åkte in i Norge via Vassbottnen eftersom Nisse skulle till Erikstad och handla lite. Strax efter gränsen finns ett fint vattenfall/rastplats, där vi stannade och fikade. Därefter siktade vi mot Sarpsborg, där vi stannade för lunch vid en tapp. Plötsligt fick vi se att det skett en olycka på E6, där var ambulanser, poliser och bärgare. Under flera timmar stog trafiken still, det var tur att vi stannat för att äta så vi slapp sitta i köerna på vägen! När vi sent omsider kom iväg åkte vi mot Oslofjordtunnelen och stannade sedan på en rastplats strax efter att vi kommit ur tunneln. Vi tog en liten promenad till ett utsiktstorn, där Jörgen o Nisse gick upp och kollade in utsikten över fjorden. Senare på kvällen tog vi med kvällsmaten till Ing-Britt o Nisses bil och planerade morgondagens färd.


14/5
Vaknade upp till en solig och fin dag. Efter morgonbestyren gav vi oss iväg mot Kongsberg, där vi stannade och tog en promenad i centrala staden. Vi passade på att få iväg några vykort och köpte glass. Vi hann också med ett besök på Rimi 1000 där vi köpte en 6-pack öl, en limpa och en chokladkaka, det gick på 200:-
Vi gick tillbaka till bilarna och åkte en stund tills vi hamnade vid en liten rastplats vid en bäck. Här stannade vi för en fika och rökpaus innan vi fortsatte mot Gransherad där vi vek av mot Tinnsjön. Nu har naturen ändrat sig och vi ser snöklädda fjäll framför oss! Efter ett tag svängde vi av in i en dalgång mot Rjukan. Plötsligt såg vi samma vy som Jörgen hade när han var här för 23 år sedan och arbetade: den snöiga Gaustatoppen. Själva staden har naturligtvis vuxit under dessa år, men Jörgen kände igen en hel del ändå.
Vi åkte igenom Rjukan för att hinna fram till Vemork innan de stängde. Vemork är den kraftstation där det tillverkades tungt vatten under andra världskriget, nu är det ett museum. Jörgen och Nisse gick över bron och uppför alla trapporna till museumet, medan Åsa höll Ing.-Britt sällskap vid bilarna. När gubbarna kollat färdigt for vi iväg längs vägen uppför bergssidan upp mot Hardangervidda. Alldeles när man kom upp ligger en sjö och där finns en stor parkering att stå på. Jörgen hade funderat på om sjön var frusen eller om det gick att fiska, men det visade sig att den var tömd! Det var bara lite vatten kvar på bottnen av sjön! Vi stannade i alla fall här över natten, och satt ute till klockan var nästan 21.00 Då frös vi så vi gick alla in i vår bil och pratade och tog lite gott att dricka och även lite glass. Vi tittade också på de bilder Åsa hittills tagit efter vägen. Det blev en magnifik solnedgång över den snöiga Hardangervidda alldeles framför oss.

15/5
Vi vaknade men låg kvar och mös en lång stund, innan vi gick upp. Lite frukost och sedan var vi redo att fortsätta. Ing-Britt var inte så pigg på att åka nerför backen igen, men det var inte bättre att fortsätt framåt istället. Nere i Rjukan parkerade vi och tog en liten promenad och just som vi kom tillbaka till bilarna började det regna. Vi hade tänkt åka vägen över Gaustatoppen, men den vägen var fortfarande stängd, till lättnad för somliga av oss. Vi åkte vidare och hamnade till slut i Heddal, där vi såg en fin stavkyrka. Tyvärr höll de på att tjära kyrkan, så vi kunde inte gå in och titta. När vi kom till Notodden hittade vi en plats att tömma toan, sedan fortsatte vi mot Drammen. När vi åkte i en tunnel under Drammen kom vi plötsligt till en rondell mitt i tunneln! Det var något vi aldrig varit med om förut!!
Vi fortsatte mot svenska sidan och kom ända till Grebbestad innan vi stannade för natten. Vi parkerade på en husbilsparkering nere vid hamnen och hann med både middag och promenad innan det var dax att lägga sig.

16/5
Vi fortsatte färden längs kusten tills vi kom till Smögen. Här var vi in och Ing-Britt o Nisse köpte räkbaugetter till oss alla, dessa åt vi sedan vid Smögenbron. Sedan fortsatte vi motvilligt hemfärden på småvägar till vi kom hem.

En rolig resa med trevligt sällskap, till Hardangervidda kan vi nog åka fler gånger!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av RoseMarie - 8 juli 2014 21:41

8/7Vi började med att åka till PR husbilar i Sollebrunn för att köpa gasol, därefter styrde Jörgen mot Vårgårda och E20. Planen var att hinna till Naturkompaniet i Borlänge innan de stängde, vilket var kl 20. Vilket vi klarade med råge, vi var där re...

Av RoseMarie - 6 juli 2014 18:15

23/8 Av olika orsaker kom vi inte iväg förrän vid fem-tiden, vi tankade och åkte upp på Stallbackabron när lampan för glödtändningen började blinka, samtidigt som fläkten började låta konstigt. Vi ringde hem till Jörgen, som sa åt oss att köra åt s...

Av RoseMarie - 6 juli 2014 18:09

I år hade Jörgen bestämt sig för att tillbringa sin semester på egen hand, och jag hade ingen större lust att sitta ensam hemma, dessutom hade jag sett fram mot att åka ut med husbilen hela året, som tur var erbjöd Maya sig att göra mig sällskap så a...

Ovido - Quiz & Flashcards